Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Samenwonen en de gevolgen voor uw belasting en toeslagen

Samenwonen is een leuk moment om naar uit te kijken. En een waar veel op financieel gebied een hoop verandert. Het is dan ook slim om te kijken wat samenwonen betekent voor de huurtoeslag, zorgtoeslag of inkomstenbelasting. 

 

Belastingaangifte doen: wanneer bent u fiscaal partners voor de belastingdienst?

Vanaf het moment dat u en uw partner op hetzelfde adres ingeschreven staan, wonen jullie samen voor de Belastingdienst. Maar dat hoeft niet te betekenen dat u ook fiscaal partners bent. 

  • Zijn jullie niet wettelijk of door kinderen aan elkaar verbonden? Dan beschouwt de Belastingdienst u en uw partner als elkaars medebewoner. 
  • Zijn jullie wel wettelijk aan elkaar verbonden? Bijvoorbeeld omdat jullie pensioenpartners zijn, een notarieel samenlevingscontract hebben, samen eigenaar van een koopwoning zijn of een samen kind hebben? Dan zijn jullie fiscale partners.

Waarop moet u letten als u samen belastingaangifte doet?

Zijn jullie elkaars fiscale partners? Dan kunnen jullie samen belastingaangifte doen. 
  • U kunt sommige inkomsten en aftrekposten verdelen waardoor de persoon met het hoogste inkomen misschien in een lagere belastingschijf valt. Daardoor betalen jullie samen uiteindelijk minder belasting. 
  • Heeft u samen een koopwoning? Lees dan ons artikel 'Trek hypotheekrente niet klakkeloos bij hoogste inkomen af' voor u belastingaangifte doet.
  • De Belastingdienst beschouwt fiscale partners die op hetzelfde adres wonen automatisch als elkaars toeslagpartner. Dit betekent dat jullie de hoogte van elkaars toeslagen beïnvloeden. Dat geldt voor alle toeslagen, dus ook voor de zorgtoeslag. Zorg dus dat u dit goed uitzoekt.

Meer informatie over belastingaangifte? 

 

Hoe kunnen uw toeslagen veranderen bij samenwonen?

Gaan jullie samen huren? Vaak minder huurtoeslag

Had u recht op huurtoeslag en uw partner trekt bij u in of andersom? Dan komen er voortaan twee salarissen binnen op hetzelfde adres. Dat tweede inkomen telt daardoor ook mee voor de hoogte van de huurtoeslag. De huurtoeslag die voortaan wordt uitgekeerd, kan dus een stuk lager uitvallen. En als jullie samen te veel verdienen, dan wordt de huurtoeslag volledig stopgezet. Het recht op deze toeslag vervalt natuurlijk ook als jullie samen een koopwoning hebben.

Zorgtoeslag vaak minder per toeslagpartner

Gaan jullie samenwonen en zijn jullie toeslagpartners? Dan verandert er ook iets voor de zorgtoeslag. De Belastingdienst keert voortaan nog maar één bedrag aan één persoon uit. Dit bedrag is bedoeld voor jullie allebei. Het lijkt hoger, maar valt lager uit dan wat jullie apart van elkaar gewend waren. Komt jullie gezamenlijke inkomen boven de € 47.368 uit  (2024)? Dan wordt de zorgtoeslag volledig stopgezet.

Toeslagen stoppen automatisch bij doorgeven verhuizing

Voor zowel medebewoners als toeslagpartners geldt: zodra u een verhuizing aan de gemeente doorgeeft, krijgt de Belastingdienst automatisch een seintje. De huurtoeslag wordt dan stopgezet bij degene die de eigen huurwoning opgeeft. Verhuizen jullie samen naar een nieuwe woning? Als er recht is op huurtoeslag, dan wordt de deze uitgekeerd aan degene die zich als hoofdbewoner bij de Belastingdienst opgeeft.