Samenwonen is hét perfecte moment om de verzekeringen te checken. Of dat nu in een huur- of koophuis is. En met een partner of huisgenoot. De kans bestaat namelijk dat jullie dubbel verzekerd zijn of samen een gunstigere premie kunnen afsluiten. Welke verzekeringen zijn noodzakelijk bij samenwonen? Welke extra verzekeringen zijn handig? En hoe kunnen jullie nog meer besparen op verzekeren? We geven tips.
Als je met je partner gaat samenwonen in een koophuis, stelt de hypotheekverstrekker een opstalverzekering verplicht – ook wel woonhuisverzekering genoemd. Ook een overlijdensrisicoverzekering kan verplicht worden gesteld door sommige hypotheekverstrekkers. Daarnaast wordt het afsluiten van een inboedelverzekering aangeraden. Hoe kunt je op deze verzekeringen besparen?
Een opstalverzekering (woonverzekering) verzekert tegen schade aan het huis, de garage of schuur. Dat geldt voor alles wat aan het huis vastzit: van het dak tot aan de regenpijp. Per woning is er één opstalverzekering nodig. Pas bij de verzekering de gezinssamenstelling aan als je gaat samenwonen.
Een overlijdensrisicoverzekering kan verplicht zijn bij hypotheken zonder hypotheekgarantie (NHG). Mocht je overlijden, dan geeft deze verzekering je nabestaanden een financiële steun in de rug. Zo voorkom je dat je partner de hypotheek eventueel niet meer kan betalen.
Goed om te weten: de premie voor deze verzekering is lager als je niet rookt. Daarnaast zijn de premies tegenwoordig een stuk lager dan vroeger. Heb je nog een oude overlijdensrisicoverzekering? Kijk dan of overstappen voor jou voordeliger is.
Een inboedelverzekering verzekert de spullen in huis, bijvoorbeeld bij diefstal. Bij samenwonen heb je één inboedelverzekering nodig. Pas de gezinssamenstelling aan om gebruik te maken van een gunstige premie. Kijk ook goed naar de waarde van uw spullen en verzeker alleen het bedrag dat je inboedel waard is.
Extra tip: het is vaak slim om deze verzekering met de opstalverzekering bij één partij af te sluiten. Dat voorkomt achteraf gedoe over wie wat moet uitkeren.
Naast de noodzakelijke verzekeringen zijn er meer verzekeringen die handig zijn als je gaat samenwonen. Denk aan de rechtsbijstandverzekering, de doorlopende reisverzekering of de autoverzekering. Je bent vaak goedkoper uit als je deze samen afsluit. Daarom is het slim om ook deze mee te nemen als je de laatste zaken regelt voor samenwonen.
We zetten ze op een rij:
Maak gebruik van pakketkorting. Hoe meer verzekeringen je bij dezelfde verzekeraar afsluit, hoe hoger de korting. Daarnaast zijn de verzekeringen vaak goed op elkaar afgestemd, waardoor de kans kleiner is dat je onderverzekerd of dubbel verzekerd bent.
Betaal de premie per jaar. Vaak krijg je dan korting. Bijkomend voordeel: je hoeft de rest van het jaar niet meer naar deze premie om te kijken.
Kijk naar de hoogte van het eigen risico. Bij sommige verzekeringen is het mogelijk om een hoger eigen risico af te sluiten. Je betaalt dan een lagere premie.
Kies de juiste dekking. Bij veel verzekeringen zijn er verschillende dekkingsopties. De kans bestaat dat je voor een dekking kiest waarmee je oververzekerd bent. En daardoor te veel betaalt. Bijvoorbeeld als je alleen binnen Europa op vakantie gaat, maar de dekking van je doorlopende reisverzekering op wereld staat. Of als je allerlei extra’s verzekert die je nooit gebruikt. Wees kritisch en gebruik een online verzekeringscheck om je bij je keuze te helpen.