Een erfenis kun je zuiver accepteren, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Bekijk wat de verschillen hiertussen zijn. Bedenk goed dat als je een keuze maakt, je deze daarna niet meer kunt wijzigen.
Als je een erfenis zuiver aanvaardt, accepteer je alles: dus eigendommen én schulden. Schulden kun je misschien betalen met middelen in de erfenis. Weet je dit niet (zeker)? Dan is het aan te raden om te kiezen voor beneficiair aanvaarden.
Wil je zuiver aanvaarden? Dan kun je hiervoor een verklaring afleggen bij de griffier van de rechtbank. Dit is niet verplicht. Als je je 'gedraagt' als eigenaar van de erfenis, dan is dit voldoende om de erfenis zo automatisch zuiver te aanvaarden. Je gedraagt je als eigenaar als je:
Bedenk van tevoren goed wat het in jouw situatie betekent als je een erfenis zuiver aanvaardt.
Wat als de persoon die is overleden meer schulden had dan geld, of andere eigendommen van waarde? Dan is het handiger om te kiezen voor beneficiair te aanvaarden. In dat geval ben je wel erfgenaam, maar niet verantwoordelijk voor schulden uit de erfenis.
Schuldeisers kunnen openstaande schulden dus niet op jou verhalen. Alle schulden worden wel eerst uit de erfenis betaald. Blijft er daarna nog iets over? Dan wordt dat verdeeld over jou en eventuele andere erfgenamen.
Als je de erfenis beneficiair wilt aanvaarden, moet jij of je notaris een schriftelijke verklaring naar de rechtbank sturen.
Je kunt de erfenis ook weigeren. Dat wordt ook wel verwerpen genoemd. Je bent dan geen erfgenaam meer. Je krijgt dan niets, maar bent ook niet verantwoordelijk voor de eventuele schulden uit de erfenis.
Bij het weigeren van de erfenis, moet je een schriftelijke verklaring naar de rechtbank sturen. De notaris kan dat ook voor je doen. Verwerp je de erfenis en heb je kinderen of kleinkinderen? Dan krijgen zij mogelijk de erfenis. Ook zij kunnen ervoor kiezen om deze te verwerpen.
Weet je nog niet waarvoor je moet kiezen? Maak dan gebruik van 'het recht van beraad'. Hiermee krijg je 3 maanden de tijd om er over na te denken. Neem hierover contact op met de notaris.