Je kunt je Financieel Jaaroverzicht downloaden in Internet Bankieren of de ABN AMRO app.
In Internet Bankieren werkt dat zo:
Met de ABN AMRO app werkt het zo:
Je kan het digitale Financieel Jaaroverzicht uiterlijk op 1 februari 2025 verwachten. Verwacht je een papieren versie? Die volgt uiterlijk 15 februari 2025.
Dat ligt eraan. Je ziet de Financieel Jaaroverzichten van de rekeningen waarvoor je bevoegd bent.
Er kunnen meerdere Financieel Jaaroverzichten voor je klaarstaan in Internet Bankieren. Je kunt bijvoorbeeld een Financieel Jaaroverzicht voor je persoonlijke rekeningen én voor je gezamenlijke rekeningen krijgen.
De saldo’s en rentes op het Financieel Jaaroverzicht zijn berekend op basis van de transacties tot en met 31 december 2023. Daarmee voldoen wij aan de eisen van de Belastingdienst.
Rekeningafschriften worden alleen op werkdagen aangemaakt. Het rekeningafschrift van vrijdag 29 december 2023 bevat gegevens tot en met 29 december 2023. Transacties op zaterdag 30 december 2023, zondag 31 december 2023 en maandag 1 januari 2024 worden met de juiste rentedatum meegenomen op het rekeningafschrift van dinsdag 2 januari 2024. Gebruik daarom voor je belastingaangifte alleen het Financieel Jaaroverzicht en geen rekeningafschriften.
In Internet Bankieren of de ABN AMRO app kun je zelf jouw rekeningafschriften vanaf 2004 downloaden.
Heb je geen internetbankieren? Of kun je jouw afschrift niet vinden? Neem dan contact met ons op .
Het kan zijn dat er meerdere Financieel Jaaroverzichten voor je klaarstaan in Internet Bankieren. Onder Financieel jaaroverzicht vind je per rekeninghouder de rekeningen die bij ons bekend zijn.
Het kan zijn dat in onze systemen niet goed is vastgelegd dat deze rekening bij jou hoort. Neem contact met ons op om je rekeninggevens te laten aanpassen.
Dan heb je hier in 2023 waarschijnlijk rente op ontvangen of betaald. Dit rentebedrag heb je nodig voor je belastingaangifte.
Als je de jaarrekening laat opmaken door je accountant, dan gebruikt hij of zij hiervoor een standaard bankverklaring. Deze kun je hier aanvragen.
Je kunt je Financieel Jaaroverzichten vanaf het jaar 2010 downloaden.
Tussen 1 maart en 1 mei 2025.
Dat staat in de wet. Het gaat om de volgende gegevens:
We hebben alle informatie en veelgestelde vragen voor je op een rij gezet. Dit maakt je belastingaangifte makkelijker en duidelijker.
Dat kunnen wij helaas niet beoordelen. De Belastingdienst stelt je belastingaangifte samen en is verantwoordelijk voor het tonen van de juiste gegevens.
Zie je de gegevens van je hypotheek niet op je Financieel Jaaroverzicht? Dan staan deze waarschijnlijk op het Financieel Jaaroverzicht dat hoort bij één van je andere rekeningen of je gezamenlijke rekening. Volg de volgende stappen om deze te downloaden:
Als je nieuwe hypotheek in december 2024 is ingegaan, betaal je in januari 2025 het eerste rentebedrag. Voor je belastingaangifte 2024 is de renteaftrek voor deze nieuwe hypotheek € 0,00. Je vindt dit niet terug in je Financieel Jaaroverzicht.
De rentetermijnen worden achteraf berekend. Voor de maanden januari t/m november wordt de rente op de eerste werkdag van de volgende maand afgeschreven.
Het getoonde (boek)saldo dat je ziet op het Financieel Jaaroverzicht heeft nog geen rentebedrag, omdat de rente op je spaarrekeningen of betaalrekeningen een aantal werkdagen later wordt geboekt.
Zie je de gegevens van je creditcard niet op je Financieel Jaaroverzicht? Dan staan deze waarschijnlijk op het Financieel Jaaroverzicht dat hoort bij één van je andere rekeningen of je gezamenlijke rekening. Volg de volgende stappen om deze te downloaden:
Het saldo van je Vreemde Valuta Rekening(en) staat in de oorspronkelijke valuta. Je moet het bedrag zelf omzetten in euro's. Gebruik bij je aangifte de wisselkoers van de Belastingdienst .
Ja. Je ontvangt van ons een overzicht van je uitkeringen. Dit overzicht kan je gebruiken bij het invullen van je belastingaangifte 2024.
Ja, voor alle bankspaarproducten die onder Fiscaal Sparen vallen, geldt het Deposito Garantie Stelsel (DGS) voor het bruto bedrag van het spaargedeelte. Het gaat om de volgende producten:
Voor de Uitgestelde Hypotheekaflossing (UHA) en Hypotheekaflossing uit Vermogen (HUV) geldt het DGS voor het netto spaargedeelte.
Het gaat hier om het dividend dat je hebt ontvangen op je beleggingen in een Fiscaal Sparen product, het dividend dat is gestort op de spaarrekening van dit product of opnieuw is geïnvesteerd in het fonds waaruit het dividend is uitgekeerd.
Je hoeft dit dividend niet op te geven aan de belastingdienst. Het maakt deel uit van het rendement op je Fiscaal Sparenproduct. Het saldo en rendement zijn vrijgesteld van belasting gedurende de looptijd van het product.
Beide overzichten worden op een andere moment gemaakt. Hierdoor kan er een administratief verschil ontstaan. Dit verschil kan bijvoorbeeld ontstaan als je rond de jaarwisseling een aan-/ verkoop opdracht hebt gedaan.
Mogelijk is een opdracht niet tijdig verwerkt. Je ontvangt waarschijnlijk binnenkort een correctieoverzicht. Als eind december contant is bijgestort, dan is dit pas in het nieuwe jaar verwerkt. De gegevens komen op het nieuwe Financieel Jaaroverzicht te staan over het nieuwe jaar. Dit nieuwe Financieel Jaaroverzicht wordt begin volgend jaar verstuurd. Je kunt het stortingsbewijs gebruiken voor de belastingaftrek.
Soms is de eindejaarskoers van beleggingsfondsen niet op tijd bekend. Dan gebruiken we de laatst bekende koers in je Financieel Jaaroverzicht. Sommige fondsbeheerders hebben in januari nog tijd nodig om hun eindejaarskoers te bepalen. Heel af en toe is de koers pas bekend na het maken van je Financieel Jaaroverzicht.
Kijk op de website van de fondshuizen voor meer informatie over de eindejaarskoers.
Omdat wij deze gegevens moeten doorgeven aan de Nederlandse Belastingdienst. Hiervoor gelden de volgende wetten:
Ben je belastingplichtig in het buitenland én heb je verkoopopbrengsten uit beleggingen? Dan worden de verkoopopbrengsten getoond. De Nederlandse Belastingdienst geeft de gegevens uiteindelijk door aan de Belastingdienst van het land waar je belastingplichtig bent. Op het Financieel Jaaroverzicht zie je alleen de gegevens die nuttig zijn voor de Belastingdienst.
Bekijk de site van de Belastingdienst voor de regels voor maatschappelijke beleggingen.
Je ziet de beginwaarde, de resterende waarde en de betaalde rente over het afgelopen boekjaar.
Voor de veiligheid zijn alleen de laatste 4 cijfers van je creditcardnummer op het Financieel Jaaroverzicht vermeld.
De variabele rente op een doorlopend krediet volgde niet altijd de marktrente. Je hebt daarom een compensatiebedrag ontvangen. De Belastingdienst ziet dit als terugbetaalde rente. Daarom staat dit bedrag met een minteken in de kolom betaalde rente op je financieel jaaroverzicht.
Een overzicht waarop je alle coupons (uitkering van obligaties) en dividenden (uitkeringen van aandelen) ziet die je het afgelopen jaar hebt gehad. Dit overzicht wordt per kalenderjaar opgemaakt.
Je ontvangt het CDO bij je Financieel Jaaroverzicht als je het afgelopen jaar inkomsten uit beleggingen hebt ontvangen. Je kunt dit gebruiken bij het invullen van de belastinggegevens. De Belastingdienst kan naar de dividenden vragen waarover belasting is ingehouden. Ook vraagt de Belastingdienst uit welk land de inkomsten uit beleggingen komen.
Op het CDO staan coupons en dividenden apart. Er is een splitsing tussen binnenlandse en buitenlandse coupons en dividenden.
Nee, alleen uitkeringen in geld staan in het CDO. Bij een conversie zijn er geen inkomsten.
Dat is voor bepaalde landen mogelijk. ABN AMRO kan u deze dienstverlening aanbieden voor de landen België, Duitsland, Finland, Noorwegen, Spanje, Zweden en Zwitserland. Voor Frankrijk kunt gebruikmaken van een juiste inhouding aan de bron. Neem hiervoor contact op met uw adviseur of bel met de Beleggingslijn via 0900 - 92 15 (gebruikelijke belkosten) of kijk voor meer informatie op de pagina Tax services.
Een coupon is de rentevergoeding die je ontvangt over het nominale bedrag van de obligatie. Dividend is een uitbetaling van een deel van de winst aan de aandeelhouders.
De Belastingdienst kan vragen naar de inkomsten en ingehouden belasting per land. Dit overzicht kan je helpen bij je belastingaangifte.
De Belastingdienst vraagt alleen naar de belaste dividenden per land. Daarom zijn deze apart opgeteld.
Nee, alleen uitkeringen in geld staan in het CDO. Er wordt geen stockdividend op het CDO getoond. Het stockdividend is al verwerkt in je aandelenbezit. De waarde ervan staat op je Financieel Jaaroverzicht onder Beleggingen.
Dit komt mogelijk door de structuur van het Fonds en de lokale belastingwetgeving.
Sommige bedrijven keren dividend in geld uit en hebben een regeling waarbij hun aandeelhouders direct opnieuw kunnen beleggen in het bedrijf. Dit noemen we een Dividend Reinvestment Plan (DRIP). De klant krijgt eerst het dividend in geld uitgekeerd. Daarna worden hiervoor nieuwe aandelen gekocht. Uitkeringen in cash worden als inkomsten beschouwd en staan op het CDO. Uitkeringen in aandelen staan niet op het CDO. Uitkeringen in aandelen zijn uiteraard wel verwerkt in de positie (waarde van het depot).
Onder de kop 'kosten' staan de kosten die de bank je in rekening heeft gebracht bij de ontvangst van de coupons of dividenden.
Dit komt omdat er correcties zijn geweest. Een dividend is bijvoorbeeld dubbel aan je uitgekeerd, of het uitgekeerde bedrag klopte oorspronkelijk niet. We hebben dit dan voor je gecorrigeerd. Ook deze correcties zijn zichtbaar in het CDO.
Stel je vraag dan via de chat. Of neem contact op met de Helpdesk Financieel Jaaroverzicht .