Javascript is required

Bedrijfsopvolging: wat verandert er per 1 juli 2025?

Kennisartikel
Bedrijfsoverdracht
Man en vrouw lopen in een loods.

Vanaf 1 juli 2025 gelden er extra voorwaarden om gebruik te kunnen maken van een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Wat dit voor gevolgen heeft voor bedrijfsopvolging lees je in dit artikel.

Wanneer je als ondernemer je bedrijf wilt overdragen aan de volgende generatie, kan een hoge belastingdruk een obstakel zijn. Daarom zijn er in de wet een aantal vrijstellingen opgenomen. Voor een van die vrijstellingen gelden er per 1 juli 2025 extra voorwaarden. Deze strengere voorwaarden betekenen misschien dat je je holding en werk bv-structuur moet herzien.

De holdingstructuur

Bij een holdingstructuur houdt de directeur grootaandeelhouder (dga) de aandelen in zijn holding bv die op haar beurt de aandelen in een werk bv bezit. Dit is een logische structuur. De opgebouwde reserves worden zo afgeschermd  van de risico’s van de onderneming. 

Om die reden wordt ook een bedrijfspand in de holding bv aangehouden en verhuurd aan de werk bv. Hierdoor kunnen het pand en de onderneming door schenking van de aandelen in de holding bv grotendeels zonder belastingheffing aan de kinderen worden overgedragen. 

Een holding bv heeft echter vaak meer bezittingen dan alleen het bedrijfspand en de aandelen in de werk bv. Bij schenking van de aandelen in de holding bv, gaat alles mee over. Om dat te voorkomen, splitsen ondernemers de holding bv vaak in twee aparte holding bv’s. Het bedrijfspand en de deelneming in de werk bv gaan dan over naar de nieuwe holding bv. Deze splitsing kan zonder heffing van vennootschaps- en overdrachtsbelasting. De dga houdt de aandelen in de oude holding bv met daarin alles wat niet overgedragen hoeft te worden. De aandelen in de nieuwe holding kunnen vervolgens grotendeels belastingvrij worden geschonken. Hoewel er in principe box 2-belasting verschuldigd is voor de overdacht van de aandelen, kan deze belastingschuld worden doorgeschoven naar de kinderen.

Strengere voorwaarden voor een splitsing

De vrijstellingen en doorschuifregeling zijn bedacht om de bedrijfsopvolging binnen de familie makkelijker te maken. Helaas stelt de wetgever per 1 juli 2025 extra voorwaarden aan de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Om te voorkomen dat je 10,4% overdrachtsbelasting moet betalen, moet je vanaf die datum aan de volgende voorwaarden voldoen.

  • Het pand moet onderdeel uit maken van een onderneming
  • Deze onderneming moet 3 jaar door de nieuwe bv worden voortgezet
  • De dga moet de aandelen in de nieuwe holding bv 3 jaar aanhouden

In een gebruikelijke bv-structuur verhuurt de holding bv het pand aan de werk bv met daarin de onderneming. Hierdoor is het pand geen onderdeel van een onderneming, waardoor je geen gebruik meer kunt maken van de splitsingsvrijstelling. Om het pand toch belastingvrij over te kunnen dragen, is een andere structuur nodig.

De tussenholdingstructuur

In deze structuur zit het pand niet in de holding bv zelf, maar in een tussenholding bv die tussen de holding bv en de werk bv staat.

Bij de splitsing van de topholding gaat dan geen pand over naar een nieuw bv, omdat het pand in de tussenholding zit. De dga kan via splitsing van de topholding de aandelen in de tussenholding bv in een nieuwe top holding bv plaatsen. Vervolgens kan de dga de aandelen in deze nieuwe topholding bv aan zijn kinderen schenken.

Tijdspad

Houd rekening met een termijn van drie jaar om een bestaande structuur van twee bv’s belastingvrij te reorganiseren in een structuur van drie bv’s, waarbij het vastgoed in de tussenholding zit. Hoewel het logisch kan zijn om deze reorganisatie uit te stellen als een bedrijfsopvolging nog niet aan de orde is, biedt een structuur met een tussenholding meer flexibiliteit. Denk aan mogelijkheden voor toekomstige samenwerkingen of verkoop van de onderneming, geheel of gedeeltelijk, met of zonder het vastgoed aan derden. Als er snel geschakeld moet worden, ben je in ieder geval goed voorbereid wanneer dat nodig is.

Tot slot

De splitsingsvrijstelling gaat veranderen per 1 juli 2025. Daardoor wordt het moeilijker overdrachtsbelasting te vermijden. Een bv-structuur met een tussenholding biedt uitkomst. Als je bestaande structuur moet worden aangepast, volgt er een wachtperiode van drie jaar voordat je de bedrijfsopvolging kunt starten. Begin dus ruim op tijd met je voorbereiding voor een belastingvrije bedrijfsopvolging binnen de familie, want binnenkort is een andere aanpak nodig. Overleg met je fiscalist of accountant over de voordelen die een structuur met een tussenholding jou biedt.

Voor de bedrijfopvolgingsregelingen gelden verschillende voorwaarden. Het is complexe materie die steeds verandert. Overleg met je fiscalist over de mogelijk heden.

Tags

Kennisartikel
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsvoering
Ondernemer en privé

Lees ook

Je bedrijf overdragen

Ooit draag je je bedrijf over. Wat zijn de gevolgen voor jou en je onderneming? Of je nu verkoopt, schenkt of nalaat, je wilt onnodige belasting vermijden. Waar moet je aan denken? Lees de artikelen van onze experts op onze thema-pagina Bedrijfsvoering.