Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

auto met koffers ernaast

Internationaal Verzekeringsbewijs

Ook bekend als groene kaart

Als u met de auto naar het buitenland gaat, heeft u een internationaal verzekeringsbewijs nodig. Omdat dit verzekeringsbewijs voorheen op groen papier werd afgedrukt, werd het ook wel groene kaart genoemd. Op deze pagina beantwoorden we alle belangrijke vragen over het internationaal verzekeringsbewijs voor uw auto.

 

Waarom een internationaal verzekeringsbewijs?

Met een internationaal verzekeringsbewijs toont u aan dat u minstens een WA-verzekering heeft. Deze verzekering is bijna overal ter wereld verplicht. Zonder dit document kunt u niet buiten Europa reizen met de auto. Reist u buiten Europa kunt u geen internationaal verzekeringsbewijs laten zien? Dan riskeert u bij een controle een flinke boete. Dankzij internationale afspraken is het internationaal verzekeringsbewijs te lezen door bijvoorbeeld de politie. Dat scheelt een hoop stress bij schade.

Hoe krijg ik een internationaal verzekeringsbewijs?

Uw verzekeraar stuurt u ieder jaar een nieuw wit internationaal verzekeringsbewijs op papier. Deze is een jaar geldig.

U kunt het internationale verzekeringsbewijs ook inzien en tonen  vanuit uw persoonlijke omgeving van ABN AMRO Verzekeringen.

  1. Ga naar Internet Bankieren
  2. U ziet nu uw polis. Klik rechts bovenaan op ‘Verzekering wijzigen’
  3. U wordt doorgestuurd naar uw persoonlijke omgeving van ABN AMRO Verzekeringen
  4. Klik op 'Correspondentie'
  5. Ga naar de meest recente polis van uw autoverzekering
  6. Bij de polis kunt u uw internationaal verzekeringsbewijs zien en downloaden. U kunt dit document ook printen.

Wat staat er op het internationaal verzekeringsbewijs?

Op het internationaal verzekeringsbewijs staan alle landen waarin uw auto wel en niet verzekerd is. Verder staat op het bewijs:

  • Het kaartnummer: dit nummer heeft u nodig voor het Europees Schadeformulier
  • Het kenteken van het verzekerde motorrijtuig
  • De geldigheidsduur van de verzekering
  • De contactgegevens van uw verzekeraar

Ook vindt u op het bewijs belangrijke telefoonnummers voor noodgevallen. Deze komen bijvoorbeeld van pas als u een auto-ongeluk heeft gehad. Het is dus verstandig altijd uw internationaal verzekeringsbewijs bij u te hebben.

Waar is het internationaal verzekeringsbewijs geldig?

Het internationaal verzekeringsbewijs is geldig in de landen die worden gedekt door uw autoverzekering. Hieronder vallen in ieder geval alle EU-landen plus Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Andorra, Servië en Zwitserland. Het internationaal verzekeringsbewijs is niet geldig voor landen die zijn doorgestreept op de kaart. U kunt voor deze landen een tijdelijke autoverzekering afsluiten aan de grens of via een tussenpartij. De kosten en termijn van zo’n “grensverzekering” verschillen per land.

Waar is de geprinte groene versie van het internationaal verzekeringsbewijs verplicht?

In Nederland en veel andere Europese landen is het voldoende om een digitale verzekeringsbewijs  op uw smartphone te hebben. Deze mag dan ook wit zijn.

In sommige landen is een geprinte groene versie wel verplicht: Albanië, Azerbeidzjan, Bosnië Herzegovina, Bulgarije (niet verplicht, wel aan te raden), Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Oekraïne, Servië, Tunesië en Turkije.

Wanneer heb ik een tweede internationaal verzekeringsbewijs nodig?

Gaat u naar het buitenland met de caravan met eigen kenteken? Dan heeft u daarvoor een apart internationaal verzekeringsbewijs nodig in Duitsland, Polen en Spanje. 

Is uw caravan zwaarder dan 750 kilo? Dan heeft u altijd een tweede internationaal verzekeringsbewijs  nodig. Ook als u op doorreis bent.

Ook interessant

Auto-inbraak

Er is ingebroken in uw auto. Vervelend! Snel aangifte doen bij de politie en daarna melden bij de verzekering. Maar wat wordt er precies vergoed?

Autorechtsbijstand

Het is vervelend als er iets met u of uw auto gebeurt. Met de extra dekking autorechtsbijstand staat u er niet alleen voor.

Schade op reis

Schade aan uw auto kunt u niet altijd voorkomen. Ook op reis niet. Goed om te weten hoe u moet handelen als u autoschade of andere schade heeft op reis.