Succesvol bieden op een huis begint met een goede voorbereiding. Hoeveel je biedt, beïnvloedt sterk of je bod wordt geaccepteerd. Wat zijn je opties bij het bieden op een huis en hoe pak je dat aan?
Wil je een bod doen op een huis? Dat kan op 3 manieren:
Met een aankoopmakelaar
Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Ze kennen de woningmarkt goed. Let op: je betaalt wel voor hun diensten.
Met een aankoopcoach
Een aankoopcoach van Makelaarsland* helpt je met het voorbereiden van je bod. Ze begeleiden je op afstand, en je regelt meer zelf. Dit is goedkoper dan een makelaar.
Zonder hulp
Doe je het zonder hulp, dan bepaal je zelf de woningwaarde en onderhandel je over de prijs. Met Huispedia Plus* zie je verkoopprijzen in de buurt en krijg je drie opties voor een bod, zodat je niet helemaal zelf de waarde hoeft te bepalen.
*De diensten van Makelaarsland en Huispedia zijn onafhankelijk van ABN AMRO.
Bedenk vooraf hoeveel je wilt en kunt lenen voor de woning. Je mag maximaal 100% van de marktwaarde lenen, dus je moet waarschijnlijk zelf geld inbrengen. Wil je energiebesparende voorzieningen aanbrengen? Dan kun je tot 106% van de marktwaarde lenen. Koop je een appartement? Dan betaal je ook servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren (VvE), bovenop je hypotheeklasten.
Heb je een huis op het oog waarop je wilt bieden? Dan is het handig om een schatting van de woningwaarde te hebben. Hier zijn wel kosten aan verbonden, die flink kunnen variëren. Je kunt zelf informatie opvragen bij Het Kadaster of via een Calcasa-waarderapport. Je kunt ook een taxatierapport laten maken door een taxateur.
Weet je hoeveel hypotheek je kunt krijgen? Dan kun je gaan bieden. Een goed openingsbod is belangrijk en moet de verkoper verleiden om een tegenbod te doen. Doe je bod altijd schriftelijk om misverstanden te voorkomen. Je kunt ook een financiële check meesturen, een voorlopige inschatting van je financiële mogelijkheden. Dit krijg je tijdens een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een hypotheekadviseur.
Een bod bestaat uit meer dan alleen een bedrag. Ontbindende voorwaarden en afspraken over de overdracht zijn ook onderdeel van het bod en de onderhandeling. Een verkoper die wacht op de oplevering van een nieuw huis, wil misschien pas over een paar maanden verhuizen. Of juist snel. Als je aangeeft dat de overdracht kan plaatsvinden op de door de verkoper gewenste datum, kan dat in je voordeel werken.
Bij het bieden op een huis geef je ook eventuele ontbindende voorwaarden aan. Dit betekent dat de koop alleen doorgaat als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Als dat niet gebeurt, kun je zonder boete onder de koop uit. Veelvoorkomende ontbindende voorwaarden zijn:
Heeft de verkoper je bod geaccepteerd? Dan teken je een koopcontract. Hierin staan de afspraken die je met de verkoper hebt gemaakt. Je hebt wettelijk 3 dagen bedenktijd na het tekenen. Daarna staat het bod vast. Controleer wanneer de bedenktijd verloopt en of de ontbindende voorwaarden in het koopcontract staan. Bekijk ook welke andere afspraken er zijn gemaakt, zoals een waarborgsom.
Heb je het koopcontract ondertekend? Dan is het tijd om de hypotheek af te sluiten. Dit duurt vaak enkele weken. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur voor een gratis oriëntatiegesprek.
Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.
Benieuwd naar je mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer je wilt, makkelijk via een videogesprek.
In Internet Bankieren kun je zelf je hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel je vraag aan chatbot Anna of neem contact met ons op.