Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beleggen in beleggingsfondsen

Het gemak van beleggen in een fonds

Als je gemakkelijk wilt beleggen in verschillende aandelen en/of obligaties, kun je kiezen voor een beleggingsfonds. In zo'n fonds wordt het geld van meerdere deelnemers door een fondsbeheerder belegd. Een beleggingsfonds bestaat uit een mix van beleggingsproducten en daardoor kan beleggen in fondsen een handige manier zijn om je risico te spreiden. Lees hier alle ins en outs over beleggingsfondsen.

Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat is een beleggingsfonds?

Bij een beleggingsfonds beleg je jouw geld samen met dat van veel andere mensen. Je koopt een klein deel van het fonds, een participatie. Met een relatief klein bedrag krijg je toegang tot een breed scala aan beleggingen, zoals aandelen en obligaties. Dit helpt om risico's te spreiden en je kansen op rendement te vergroten. De fondsbeheerder kiest de beleggingen en volgt de markt voor jou, zodat je zelf niet alles hoeft bij te houden. Houd wel rekening met beheerkosten en andere mogelijke kosten.

Veelgestelde vragen

De voordelen van beleggingsfondsen

  • Je beleggingen worden geselecteerd en beheerd door een ervaren fondsbeheerder, ondersteund door specialisten. Als belegger in een fonds profiteer je van hun kennis en deskundigheid. Dit biedt je als belegger veel gemak.
  • Beleggingsfondsen spreiden hun beleggingen. Daardoor schommelt de waarde van je investering minder vergeleken met individuele aandelen of obligaties.
  • Sommige fondsen geven je de kans om te beleggen in markten of sectoren waar je als particuliere belegger zelf moeilijk toegang tot hebt.
  • De kosten van een beleggingsfonds zijn meestal lager dan wanneer je zelf een vergelijkbare selectie aandelen of obligaties zou kopen. Als belegger in een fonds betaal je relatief minder transactiekosten.

De nadelen van beleggingsfondsen

  • Hoeveel expertise een fondsbeheerder ook heeft, ook bij een beleggingsfonds kan het rendement van je beleggingen tegenvallen. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
  • Prijzen en handelsmogelijkheden van beleggingsfondsen worden maar eens per dag bijgewerkt, niet van minuut tot minuut.
  • Met beleggen in een fonds zorg je voor meer spreiding van je risico. Maar te veel in 1 soort beleggingsfonds beleggen kan ook nadelig zijn voor je rendement. Bijvoorbeeld als je alleen in aandelen of in 1 sector belegt.
  • Je hebt geen directe invloed op de specifieke beleggingen binnen het fonds. Daarnaast kan het lastig zijn om precies te zien waarin jouw geld wordt geïnvesteerd.

Bij ABN AMRO kun je beleggen in een groot aantal beleggingsfondsen, in verschillende thema's, sectoren en regio’s. Vind je bijvoorbeeld duurzaamheid belangrijk, dan kun je kiezen voor beleggingsfondsen die zich vooral richten op de impact op mens, milieu of maatschappij. Bij sectoren heb je de keus uit onder meer vastgoed en technologie. Of je kunt bijvoorbeeld fondsen kiezen die zich richten op opkomende markten. Via de fondsselector kun je fondsen met elkaar vergelijken en selecteren op filters.

Beleggingsfondsen vergelijken >

Actieve en passieve fondsen

De meeste beleggingsfondsen waarin je kunt beleggen bij ABN AMRO zijn actieve beleggingsfondsen. Een fondsbeheerder van een actief beleggingsfonds kiest volgens een bepaalde strategie de beleggingen en probeert daarmee een hoger rendement te halen dan dat van de vergelijkende index (de benchmark).

Een passief beleggingsfonds, ook wel een indexfonds genoemd, is een fonds dat probeert de prestaties van een specifieke beursindex te volgen, zoals de AEX of Dow Jones. De meeste ETF’s (Exchange Traded Funds) zijn passieve beleggingsfondsen. De fondsbeheerders volgen de benchmark en willen dus ongeveer hetzelfde rendement halen als dat van de index.

Open- en closed-end

Het verschil tussen open-end en closed-end beleggingsfondsen heeft te maken met hoe deze fondsen nieuwe participaties (stukjes van het fonds) uitgeven. Dit verschil beïnvloedt hoe de prijs van het fonds wordt bepaald en hoe makkelijk je kunt in- of uitstappen.

  • Bij een open-end beleggingsfonds kan de fondsbeheerder op elk moment nieuwe participaties (stukjes van het fonds) uitgeven en innemen. Dit betekent dat je altijd kunt kopen of verkopen wanneer je wilt.
  • Bij een closed-end beleggingsfonds is het aantal participaties dat het fonds kan uitgeven beperkt en staat dit aantal vast. Je kunt hier alleen participaties kopen van iemand die zijn of haar participaties aanbiedt.

De belangrijkste informatie over een beleggingsfonds staat in het Essentiële-informatiedocument, of kortweg Eid. Zoals het doel, de kenmerken, de risico’s en de kosten van het fonds. De meeste Europese beleggingsfondsen vallen onder toezicht van de toezichthouders op de Europese financiële markten. Ze zijn verplicht een Eid te hebben. Met een Eid kun je de risico’s van een beleggingsfonds beter inschatten en fondsen van verschillende aanbieders makkelijker met elkaar vergelijken. Zo kun je inschatten of je wel in dit beleggingsfonds wilt beleggen. Je vindt deze informatie in de Fondsselector, in het document met de naam PRIIP KID. Dat vind je bij elk fonds onder het kopje Beschikbare documenten. Lees dit document voordat je voor het eerst in het beleggingsfonds gaat beleggen.

Elke Eid heeft een risicobalk. Hiermee zie je meteen hoe hoog het risico van het beleggingsfonds is op een schaal van 1 tot 7. Daarbij is 1 het laagste risico en 7 het hoogste risico. Die berekening van het risico gebeurt vooral op basis van de beweeglijkheid van de beleggingen binnen het fonds. Hoe harder de prijzen van deze beleggingen stijgen of dalen, hoe hoger de score op de risicobalk is.

Lees meer over het Essentiële-informatiedocument >

Daarnaast vind je onder de beschikbare documenten ook het prospectus. Daarin staat uitgebreidere informatie over het beleggingsfonds. Een prospectus is verplicht voor elk beleggingsfonds. Met een goedgekeurd prospectus kunnen beleggingsfondsen worden toegelaten op een financiële markt, zoals een beurs.

Het verschil tussen ETF’s en de meeste beleggingsfondsen is dat een ETF de koers van een index volgt, terwijl de meeste beleggingsfondsen proberen om beter te presteren dan die index. Dat wordt ook wel 'passief beleggen' tegenover 'actief beleggen' genoemd. Een ETF kun je daarom ook wel een passief beleggingsfonds noemen. ETF’s zijn daarnaast continu verhandelbaar op de beurs, net als aandelen. Beleggingsfondsen zijn daarentegen één keer per dag tegen één koers verhandelbaar.

Lees meer over ETF's >

Hoe vergelijk ik beleggingsfondsen?

Hoe maak je een keus uit het grote aanbod van beleggingsfondsen bij ABN AMRO? Om je daarbij te helpen hebben we de Fondsselector. Daarmee kun je de beschikbare fondsen vergelijken, bijvoorbeeld op hoe duurzaam ze zijn, in welke regio ze beleggen of in welke sector. Probeer de filters en kijk op welke fondsen je uitkomt.

Hierom kies je voor ABN AMRO

Geen transactiekosten

Voor het kopen en verkopen van beleggingsfondsen uit het basisassortiment betaal je geen transactiekosten. Er zijn wel servicekosten en productkosten.

Veel keuze

Bij ABN AMRO kun je kiezen uit honderden beleggingsfondsen die in diverse regio’s en sectoren beleggen. In het basisassortiment vind je al ruim 200 beleggingsfondsen.

Gratis tools en expertise

Maak zelfstandig keuzes met hulp van onze tools en opinies. Of leer meer over beleggen met behulp van dit handige stappenplan.

Meer informatie en voorwaarden

Beleggingsfondsen kopen en verkopen

Je kunt op elk moment een order opgeven om een beleggingsfonds te kopen of verkopen. Dit kan via Internet Bankieren of Mobiel Bankieren. Houd er wel rekening mee dat elk fonds een vast afslagmoment heeft op beursdagen. Een order die je vóór het afslagmoment doet, wordt diezelfde dag aan de fondsbeheerder doorgegeven; een order na het afslagmoment schuift door naar de volgende beursdag.

Ga in 3 stappen aan de slag met beleggingsfondsen

  1. Open jouw Zelf Beleggen-rekening
    Heb je nog geen beleggingsrekening? Om te beleggen in beleggingsfondsen, heb je een Zelf Beleggen Basis- of Zelf Beleggen Plus-rekening nodig.
  2. Vind een passend beleggingsfonds
    Met de Fondsselector onderzoek en vergelijk je onze beleggingsfondsen. Filter op basis van jouw wensen en leer meer over bijvoorbeeld de spreiding en de historische koersontwikkeling van het fonds.
  3. Geef je order op
    Via de ABN AMRO app of Internet Bankieren geef je makkelijk je eerste order op.
De kosten

De kosten van een beleggingsfonds beïnvloeden het rendement. Het is daarom belangrijk dat je weet welke kosten het fonds in rekening brengt. Deze informatie vind je in het Essentiële-informatiedocument (Eid). Elk fonds rekent kosten voor het beheer ervan, zoals beheerkosten, administratiekosten en transactiekosten:

  • De beheerkosten en administratiekosten worden samen de lopende kosten genoemd. Deze kunnen elk jaar anders zijn.
  • De transactiekosten zijn de kosten die de fondsbeheerder maakt om de beleggingen binnen het fonds te kopen en verkopen. Deze kosten zijn geen onderdeel van de lopende kosten en staan ook niet in het Eid vermeld.

Alle kosten (lopende kosten en transactiekosten) zijn verwerkt in de prijs van het beleggingsfonds en worden door het fonds zelf bepaald. Daarnaast kan het zijn dat je transactiekosten aan je bank of broker moet betalen als je een beleggingsfonds koopt of verkoopt.

Bekijk onze  tarievenkaart Zelf Beleggen Basis  en tarievenkaart Zelf Beleggen Plus  voor een totaalbeeld van alle kosten.

Zelf Beleggen en basisassortiment

Om beleggingsfondsen te kunnen kopen en verkopen, heb je een Zelf Beleggen Basis- of Zelf Beleggen Plus-rekening nodig. Je kunt de beleggingsvormen hier vergelijken. Of lees alle informatie over het assortiment, de kosten en andere voorwaarden op de pagina van Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus.

Basisassortiment

De beleggingsfondsen uit het basisassortiment vind je gemakkelijk in de Fondsselector. Onder Beleggingsvorm vink je Zelf Beleggen Basis aan en onder Fondsen/ETF’s vink je Fondsen aan.

Beleggen in thema's

Sommige beleggingsfondsen zijn gespecialiseerd in specifieke thema’s. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidszorg, technologie of energietransitie. Een belangrijke reden om thema’s in je portefeuille op te nemen is dat je hiermee inspeelt op specifieke ontwikkelingen in de maatschappij en economie. Als je interesse hebt in een bepaald thema, vind je met themabeleggen bij ABN AMRO gemakkelijker beleggingsproducten die voor jou interessant kunnen zijn.

De risico’s

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je  buffer voor onvoorziene uitgaven  . Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Wij adviseren je alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.

Met Zelf Beleggen maak je zelf keuzes, zonder advies van ons. Ken je de risico’s van beleggen? Dan kun je beter bepalen of je die risico’s wilt lopen en kom je niet voor verrassingen te staan. We hebben de meest voorkomende risico’s voor je op een rij gezet.

De voorwaarden

Bekijk de voorwaarden van beleggen.

Stoppen met beleggen

Je kunt altijd stoppen met Zelf Beleggen. Je kunt schriftelijk opzeggen of online laten weten dat wij de rekening moeten opheffen.

Meer informatie en voorwaarden

Beleggingsfondsen kopen en verkopen

Je kunt op elk moment een order opgeven om een beleggingsfonds te kopen of verkopen. Dit kan via Internet Bankieren of Mobiel Bankieren. Houd er wel rekening mee dat elk fonds een vast afslagmoment heeft op beursdagen. Een order die je vóór het afslagmoment doet, wordt diezelfde dag aan de fondsbeheerder doorgegeven; een order na het afslagmoment schuift door naar de volgende beursdag.

Ga in 3 stappen aan de slag met beleggingsfondsen

  1. Open jouw Zelf Beleggen-rekening
    Heb je nog geen beleggingsrekening? Om te beleggen in beleggingsfondsen, heb je een Zelf Beleggen Basis- of Zelf Beleggen Plus-rekening nodig.
  2. Vind een passend beleggingsfonds
    Met de Fondsselector onderzoek en vergelijk je onze beleggingsfondsen. Filter op basis van jouw wensen en leer meer over bijvoorbeeld de spreiding en de historische koersontwikkeling van het fonds.
  3. Geef je order op
    Via de ABN AMRO app of Internet Bankieren geef je makkelijk je eerste order op.

De kosten

De kosten van een beleggingsfonds beïnvloeden het rendement. Het is daarom belangrijk dat je weet welke kosten het fonds in rekening brengt. Deze informatie vind je in het Essentiële-informatiedocument (Eid). Elk fonds rekent kosten voor het beheer ervan, zoals beheerkosten, administratiekosten en transactiekosten:

  • De beheerkosten en administratiekosten worden samen de lopende kosten genoemd. Deze kunnen elk jaar anders zijn.
  • De transactiekosten zijn de kosten die de fondsbeheerder maakt om de beleggingen binnen het fonds te kopen en verkopen. Deze kosten zijn geen onderdeel van de lopende kosten en staan ook niet in het Eid vermeld.

Alle kosten (lopende kosten en transactiekosten) zijn verwerkt in de prijs van het beleggingsfonds en worden door het fonds zelf bepaald. Daarnaast kan het zijn dat je transactiekosten aan je bank of broker moet betalen als je een beleggingsfonds koopt of verkoopt.

Bekijk onze  tarievenkaart Zelf Beleggen Basis  en tarievenkaart Zelf Beleggen Plus  voor een totaalbeeld van alle kosten.

Zelf Beleggen en basisassortiment

Om beleggingsfondsen te kunnen kopen en verkopen, heb je een Zelf Beleggen Basis- of Zelf Beleggen Plus-rekening nodig. Je kunt de beleggingsvormen hier vergelijken. Of lees alle informatie over het assortiment, de kosten en andere voorwaarden op de pagina van Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus.

Basisassortiment

De beleggingsfondsen uit het basisassortiment vind je gemakkelijk in de Fondsselector. Onder Beleggingsvorm vink je Zelf Beleggen Basis aan en onder Fondsen/ETF’s vink je Fondsen aan.

Beleggen in thema's

Sommige beleggingsfondsen zijn gespecialiseerd in specifieke thema’s. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidszorg, technologie of energietransitie. Een belangrijke reden om thema’s in je portefeuille op te nemen is dat je hiermee inspeelt op specifieke ontwikkelingen in de maatschappij en economie. Als je interesse hebt in een bepaald thema, vind je met themabeleggen bij ABN AMRO gemakkelijker beleggingsproducten die voor jou interessant kunnen zijn.

De risico’s

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je  buffer voor onvoorziene uitgaven  . Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Wij adviseren je alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.

Met Zelf Beleggen maak je zelf keuzes, zonder advies van ons. Ken je de risico’s van beleggen? Dan kun je beter bepalen of je die risico’s wilt lopen en kom je niet voor verrassingen te staan. We hebben de meest voorkomende risico’s voor je op een rij gezet.

De voorwaarden

Bekijk de voorwaarden van beleggen.

Stoppen met beleggen

Je kunt altijd stoppen met Zelf Beleggen. Je kunt schriftelijk opzeggen of online laten weten dat wij de rekening moeten opheffen.

Beleggingsfondsen kopen? Open een Zelf Beleggen-rekening of probeer BUX

Zelf Beleggen Basis

  • Je kiest uit een overzichtelijk assortiment beleggingsfondsen, aandelen en ETF's
  • Je belegt tegen lage kosten
  • Je hebt de beschikking over handige tools en nieuws en opinies van onze experts
  • Vanaf € 20

Zelf Beleggen Plus

  • Je hebt de keuze uit meer dan 25.000 beleggingsinstrumenten van beurzen uit 22 landen wereldwijd
  • Orders voer je razendsnel door via het professionele beleggingsplatform Mijn Dealingroom
  • Je hebt de beschikking over fundamentele opinies en realtime koersinformatie
  • Vanaf € 20

BUX by ABN AMRO

  • Beleg met gemak in aandelen en ETF’s, allemaal in één app
  • 1,75% rentevergoeding op niet-belegd geld
  • Fractioneel beleggen vanaf € 10 per aandeel of ETF
  • Inleggen vanaf € 10

Hulp nodig bij je keuze?

Vind je het lastig om een keuze te maken? Ontdek via de keuzehulptool welke manier van beleggen het best bij jou past.

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.

Meer dan 200 beleggingsfondsen

Keuze uit divers aanbod

Geen transactiekosten

Komt je er niet uit?

Heb je een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.

Vragen? We helpen graag.

Heb je een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de Veelgestelde vragen over beleggen.

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.