Samen met de vermogensplanner nemen we door hoe onze huwelijkse voorwaarden uit kunnen pakken als ons huwelijk eindigt (door overlijden of echtscheiding) en kijken of dat overeenstemt met onze wensen. Geen prettige gedachte, maar het biedt wel duidelijkheid.
Daarna waren onze testamenten aan de beurt. Hierin is een langstlevende regeling opgenomen waarmee degene die het langst leeft van ons goed verzorgd achterblijft. Echter, de vermogensplanner geeft aan dat deze regeling niet fiscaal-optimaal is. Op dit gebied zijn er dus aandachtspunten. Daarnaast hebben de bepalingen om onze kinderen te beschermen aandacht nodig. De uitsluitingsclausule, die bepaalt dat alles wat onze kinderen erven hun privévermogen zal blijven en niet bij een eventuele echtscheiding bij de ex-schoonzoon of -dochter terecht zal komen, wilden we liever op een andere manier inrichten. Daarnaast wilden we ook regelen dat onze kinderen pas op 25-jarige leeftijd aan het vermogen mogen komen.
Nicolette en ik hebben bij onze oudtante gezien dat haar vermogen door een rechter onder bewind gesteld werd toen ze dementie kreeg. Deze situatie willen we zelf graag voorkomen. Als we dit niet meer kunnen, dan willen we onze oudste dochter tot opvolgend gemachtigde benoemen. De vermogensplanner legt daarom aan ons uit dat je in een notariële volmacht (ook wel levenstestament genoemd) elkaar een volmacht kunt geven om te handelen in het geval de ander dat niet meer kan. Deze volmacht kun je gebruiken om bankzaken te regelen, de eigen woning te verkopen, maar ook om een beleggingsprofiel te wijzigen of een Persoonsgebonden budget aan te vragen.
Nicolette en ik zijn ontzettend tevreden over het gesprek: het heeft ons heel veel informatie opgeleverd. We zien het als huiswerk om nu makkelijk de stap naar de notaris te kunnen maken die alles in akten vast kan leggen.’